Меню сайту
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Наше опитування
Чи потрібний розвиток цього сайту?!
Всього відповідей: 86
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 27 » 125 років тому було виконано Духовний гімн України
20:14
125 років тому було виконано Духовний гімн України

Усі найвищі державні атрибути України символізують єдність нашого народу, неподільність його землі. Як би вороги різних мастей не намагалися поділити нас на схід і захід, їм не вдасться розколоти моноліт духовно згуртованої нації. До цього закликають слова молитви-гімну: «Боже Великий, Єдиний, Нам Україну храни».

Історія Духовного гімну повчальна. У 1884 році Львів відвідав відомий український письменник із Києва Олександр Кониський. Його щиро вітала студентська молодь, згодом відзначила 25-річчя його літературної діяльності. Через нього вихованці львівської духовної греко-католицької семінарії звернулися до композитора Миколи Лисенка надіслати такі пісні, «з яких повіяло б новим життям, новими думками, новими шляхетними чуттями».

Наприкінці березня 1885 року О. Кониський повідомляв своїм адресатам, що на його слова Микола Лисенко написав «Молитву українських дітей». Це була перша редакція Духовного гімну, як дослідив львівський науковець Роман Кирчів. Спочатку автори пісні розраховували на те, що її заспівають діти Галичини і Буковини, бо на Наддніпрянщині російський уряд заборонив українське слово. Твір виявився заважким для дитячого виконання, як показав експеримент розучування пісні.

На прохання відомого вченого Володимира Шухевича і композитора Анатоля Вахнянина Микола Лисенко швидко переробив гімн «на жіночі голоси», який наприкінці травня 1885 року був випущений у світ окремим виданням у львівській літографії Антона Пришляка в серії «Бібліотека музикальна». Один його примірник нині знайдено у львівській науковій бібліотеці імені В. Стефаника.

А вперше Духовний гімн прозвучав у Тернополі. 1 серпня 1885 року група львівських студентів вирушила у мандрівку Поділлям і Буковиною. У суботній вечір поїздом вони прибули до нашого міста. Серед гостей були Іван Франко, Корнило Устиянович, Володимир Коцовський, Остап Нижанківський та інші. Їх прийняв у своєму будинку на Зарудці адвокат І. Зарицький. В неділю гості оглядали місто, а ввечері були присутні на концерті у залі замкового палацу. В цьому своєрідному літературно-мистецькому вечорі, присвяченому пам’яті відомого українського письменника та історика Миколи Костомарова, виступали хори мандрівників-львів’ян, о. О. Вітошинського із села Денисова та жіночий ансамбль Євгенії Любович, у складі якого співала Соломія Крушельницька із сестрами Осипою і Оленою. Концертну програму з піднесенням сприймали понад 500 тернополян, особливо «Молитву» М. Лисенка. Завдяки Іванові Франку, який у «Зорі» за 1886 рік схвально відгукнувся на «Бібліотеку музикальну», маємо підтвердження, що «гімн той перший раз був відспіваний у Тернополі».

Духовний гімн одразу став дуже популярним у Галичині і на Буковині, а на початку двадцятого століття повернувся і на Велику Україну. Більшовицький тоталітаризм на нього наклав табу. Тільки за роки незалежності України він зазвучав з новою силою. Духовний гімн виконується нині під час урочистостей інавгурації президента України. Невдовзі виповниться 125 років першого публічного звучання молитви-гімну «Боже Великий, Єдиний», — і з цієї події варто було б на фасаді замкової будівлі в Тернополі встановити пам’ятну таблицю. Як знак неперехідної значущості нашої духовної святині.

                                                                                                                                                                                                                                       Петро БУБНІЙ.


            Слова О. Кониського,
                 музика М. Лисенка 

Боже великий, єдиний
Нам Україну храни,
Волі і світла промінням
Ти її осіни.
Світлом науки і знання
Нас, дітей, просвіти!
В чистій любові до Тебе,
Ти нас, Боже, зрости.
Молимось, Боже єдиний,
Нам Україну храни,
Всі Свої ласки й щедроти
Ти на люд Свій зверни.
Дай йому волю,
дай йому долю,
дай доброго світу.
Щастя дай, Боже, народу
На многая, многая літа.

Переглядів: 2194 | Додав: bellarom | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: