Меню сайту
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Наше опитування
Чи необхідно зробити цей сайт офіційним сайтом Рованець?
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 5 » Археологи знайшли жіночі прикраси із срібла часів Київської Русі
18:59
Археологи знайшли жіночі прикраси із срібла часів Київської Русі

Археологи знайшли жіночі прикраси із срібла часів Київської Русі

Поблизу Луцька археологи знайшли рідкісні срібні жіночі прикраси періоду Київської Русі: срібну сережку, перстень з малюнком хреста половинку бронзової іконки-складня з біблійним сюжетом.

Про це повідомила прес-служба ДП "Волинські старожитності".З початку червня Луцька археологічна експедиція здійснювала дослідження на ділянці, відведеній під індивідуальну житлову забудову в урочищі "Куповаті", що на околиці села Рованці Боратинської сільської ради. Територія урочища разом з сусідніми "Панський город" та "Гнідавська гірка" була заселена ще з часу неоліту, однак найбільший розвиток тут відбувся протягом ХІ-ХІІІ ст., коли ці території складали комплекс південних передмість княжого Лучеська.

Археологи розповіли, що культурний шар розкопок хоча і перемішаний, однак чітко розділявся на часові горизонти. Тут виявили знахідки, які можна віднести до часу Вельбарської культури - германські племена готів), культури типу Лука Райковецька - слов’яни, - та давньоруського періоду.

Вельбарська культура представлена фрагментами посуду коричневого та темного кольорів хорошої якості з вінцями характерними для цього часу. Слов’янські старожитності - фрагментами кераміки гіршої якості, з характерним для цього періоду хвилястим врізним орнаментом. Проте, найбільш багатим для науковців виявився шар періоду Київської Русі. Фахівці називають знайдені речі унікальними, оскільки дійшли до нашого часу майже неушкодженими.

Переглядів: 1464 | Додав: bellarom | Теги: прикраси жінки Русь археолог срібло | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: