П`ятниця, 29.03.2024, 09:36

Рованці

Меню сайту
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Чи необхідно зробити цей сайт офіційним сайтом Рованець?
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Травень » 17 » Луцький замок перетворять на приватний готель?
16:01
Луцький замок перетворять на приватний готель?

Міністр культури Михайло Кулиняк виступає за можливість передачі старовинних замків на території України в приватну власність. «Це саме те, про що ми говоримо. По цьому шляху вже пішли країни Європи», - заявив Кулиняк в інтерв'ю, опублікованому в газеті «Известия в Україне» у вівторок, - інформують «Подробиці».

Так міністр прокоментував ініціативу директора Львівської картинної галереї Бориса Возницького про передачу замків у приватні руки, щоб держава тільки стежило за їх збереженням. «Наприклад, в Польщі дозволено в старовинних замках облаштовувати готелі, ресторани і розважальні заклади, при цьому інвестор зобов'язаний зберігати незмінними архітектуру та історичну атмосферу. І це приваблює туристів. Тому ми маємо намір прибрати всі законодавчі пастки, через які інвестор боїться вкладати гроші в старовинні пам'ятники», - зазначив міністр культури.

У той же час Кулиняк пообіцяв, що на збереження і відродження культурної спадщини будуть направлятися і бюджетні кошти, в тому числі в рамках підготовки до Євро-2012. Але перш за все, за його словами, Мінкультури має намір привести систему управління об'єктами культурної спадщини до «єдиного знаменника».

«Абсурдна ситуація, коли стіни замку належать одному господареві, колекція – іншому, а земля – місцевій громаді. Подібна ситуація породжує те, що ми бачимо сьогодні: в одного пам'ятника культури кілька господарів. А в результаті ніхто ні за що не відповідає», - підкреслив міністр.

«Мені здається, питання навіть не в тому, кому віддати замок: міністерству чи області. Головне, як будуть за ним доглядати, які будуть важелі управління. Ось над цим ми і працюємо. Якщо пам'ятник культури можна передати в концесію, така угода має бути чітко прописано. Адже держава не може за всім устежити, а в казні області не так вже й багато грошей», - зазначив Кулиняк.

Він також нагадав, що більшість середньовічних замків знаходиться саме на західних землях України, які не настільки багаті, щоб виділяти величезні кошти на їх відновлення. «Тому там повинно розвиватися державно-приватне партнерство. Але жоден інвестор не прийде, якщо не отримає державних гарантій. Так що всі норми такого співробітництва повинні бути чітко відрегульовані», - уклав міністр культури.

Переглядів: 818 | Додав: bellarom | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: