П`ятниця, 19.04.2024, 14:56

Рованці

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Наше опитування
Чи необхідно зробити цей сайт офіційним сайтом Рованець?
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 05
Церква зцілення в селі Рованці поблизу Луцька Україна

Святий великомученик Пантелеймон, що означає по-грецькому «всемилостивий», жив у III столітті в Нікомідії. Батько-язичник віддав його на навчання до лікаря царя Максиміана. Пантелеймон часто бував у дворі. Чутка про чудесного цілителя, – адже юнак згодом став відомим лікарем і зціляв при допомозі молитви, – рознеслась повсюди й викликала заздрість інших лікарів.< ... Читати далі »

Переглядів: 2578 | Додав: bellarom | Дата: 05.02.2011 | Коментарі (0)

Археологи знайшли жіночі прикраси із срібла часів Київської Русі

Поблизу Луцька археологи знайшли рідкісні срібні жіночі прикраси періоду Київської Русі: срібну сережку, перстень з малюнком хреста половинку бронзової іконки-складня з біблійним сюжетом.

bellarom | Дата: 05.02.2011 | Коментарі (0)


Пам'ятки археології

На території села відомі наступні пам’ятки археології:

1) На східній околиці села, на території історичного передмістя Луцька (Гнідава), в урочищі Гнідавська Гірка, на лівому, високому березі р. Стир, зліва від шосейного мосту – багатошарове поселення доби пізнього палеоліту, волино-люблінської енеоліту, стжижівської, тшинецько-комарівської, лужицької бронзового часу, лежницької групи ранньозалізного часу, в ... Читати далі »

Переглядів: 871 | Додав: bellarom | Дата: 05.02.2011 | Коментарі (0)

Багато цікавих знахідок приховує Волиньський край. Так в селі Рованці Луцького району під час розкопок було знайдено два житла і виробниче приміщення, найдавніші з яких датують ще VI ст. Викопані об’єкти були частиною приміського поселення Луцька - так званого Південного передмістя. У споруді часів Вельбарської культури (V-VІ ст.) знайшли залишки прядильного ремесла - кухлик, точильний брусок та тягарець до верстата. Відкопали луцькі археологи і частини горщиків часів Київської Русі (XI ст.) та дно горщиків IX-X ст. Пізніші горщики виготовлені гончарським способом, раніші – ще виліплені вручну. У залишках напівземлянки, яку датують ІХ-Х ст, знайшли дві печі: зимову – всередині землянки, і літню – зовні житла. "Влітку всі жили на вулиці і використовували літню піч. Натомість узимку використовувалась, так звана, зимова піч. Вона знаходиться нижче, за літню, всередині житла”, - каже Віктор Баюк – це науковий співро ... Читати далі »
Переглядів: 942 | Додав: bellarom | Дата: 05.02.2011 | Коментарі (0)

  30.08.2010

У статті висвітлено результати польового сезону 2008 року Рованцівської рятівної археологічної експедиції на території урочища «Гнідавська Гірка». Розкопки підтвердили багатошаровий характер пам’ятки, інтенсивність заселення її в епоху неоліту, кінця бронзи – початку раннього заліза, ранньослов’янського і давньоруського часу і перспективність археологічних досліджень на наступні роки.

Постановка наукової проблеми та її значення. Археологічні дослідження на території багатошарового поселення урочища «Гнідавська Гірка» проводились Рованцівською рятівною археологічною експедицією ВФ ДП НДЦ «ОАСУ» ІА НАНУ під керівництвом Златогорського О.Є. У складі експедиції працювали наукові співробітники Баюк В.Г., Дем’янчук Д.Г., лаборанти Баран В.В., Собуцький М.М., Савицький В.М., художник Охріменко В.Г. та студенти І курсу історичного факультету Волинського національного університету імені Лес ... Читати далі »

Переглядів: 947 | Додав: bellarom | Дата: 05.02.2011 | Коментарі (0)